Què és un CIE?

Els Centres d’Internament per a Persones Estrangeres són centres no penitenciaris on s’interna les persones estrangeres que han estat detingudes per trobar-se en situació administrativa irregular –no tenir papers – abans de ser expulsades. Actualment, a tota Europa hi ha 280 CIEs. D’aquests, set són a l’Estat espanyol: a Algesires, Las Palmas de Gran Canària, Madrid, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife, València i Barcelona. El CIE de Barcelona està ubicat al barri de la Zona Franca.

D’acord amb el Defensor del Pueblo, l’any 2013, van ser internades 9.002 persones als CIEs de l’Estat espanyol, de les quals van ser expulsades un 52%; això vol dir que un 48% dels internaments no acaben en expulsió, de manera que 4.320 persones van ser privades de llibertat i d’altres drets fonamentals, sense que finalment fossin expulsades, 4.320 internaments que s’haurien pogut evitar. En el cas del CIE de Barcelona, l’any 2013, van ser internades 1.584 persones de les quals van ser expulsades 729, de manera que el 54% dels internaments no van acabar en expulsió i el més greu de tot és que molt sovint, quan es dicta l’ordre d’ingrés en un CIE, ja se sap que la persona no podrà ser expulsada, perquè no existeixen tractats de repatriació amb el país d’origen de la persona que s’interna.

El règim d’internament als CIE és encara més precari que el dels centres penitenciaris, ja que es vulneren drets fonamentals: dret a la sanitat, a la tutela judicial, a la intimitat i a la comunicació; sense lavabos a les cel·les, sense atenció mèdica a les nits, sense intimitat ni garanties, amb les visites restringides…

Dos mesos d’infern per una falta administrativa (equivalent a no portar el DNI caducat).